Ervaringsgericht behandelen

Sinds ik werk als verpleegkundig specialist in de psychiatrie ben ik me steeds verder gaan verdiepen in ervaringsgericht behandelen vanuit mijn kantoor en over hoe de toepassing van playfulness, en improvisatie als versneller kan dienen in een psychiatrische/psychologische behandeling. Dit versterkt namelijk andere behandelingen die ik al kende zoals acceptance and commitment therapie, relational frame theorie, EMDR, peer supported open dialoque, positieve cognitieve gedragstherapie, de polyvagaaltheorie, de yucelmethode, oplossingsgericht therapie en sensorimotor psychotherapie. Op deze manier bevoelen wat je bespreekt of nabespreken wat je net ervaren hebt werkt als een versterker in de behandeling en het bevorderen van iemands eigen kracht tot herstel. En in dat herstel mag dus ook gelachen worden, graag zelfs. Want als er ruimte is om te lachen, dan voelt iemand zich veilig bij jou en is iemand veel meer instaat om te leren. Het is vanuit die insteek gemakkelijker bewegen op de randen van de window of tolerance (of pendelen, zoals P. Levine dat noemt). Zo kan deze window zich verbreden. Blijft de therapie te veilig in het midden, dan gebeurd er niet veel, ga je te ver onder of boven de tolerantie grenzen dan kan je niet meer leren en ontstaat er paniek wat zich uit in vecht-/vluchtreacties of zelfs bevriezing.

Wil je ook meer spelen en lachen tijdens effectieve behandelingen die je aanbiedt, waardoor bij zowel jou als behandelaar als bij jouw patiënt de flexibiliteit verhoogd en de window of tollerance verbreedt.
Of wil je bij je behandelaar een lach van verbazing, verbluffing en lol toveren, zodat jij je veiliger kan voelen in de behandelkamer? Kijk dan hier voor inspiratie gebundeld in een lach, traan en veel enthousiasme. Neem gerust contact op met mij om te kijken hoe ik je, als behandelaar, nog verder kan meenemen bijvoorbeeld in supervisie, trainingen of workshops. 

Vanaf maart 2021 vind je blogs en informatie over ervaringsgericht behandelen en speelactiviteiten op de site van mijn bedrijf the spotlights