Vogelarij

Ik heb een nieuwe hobby! Niet dat de oude versleten of uitgespeeld waren en ook niet omdat ik er te weinig heb. Ik heb eerder een paar levens tekort voor al mijn hobby’s. Toch heb ik een nieuwe hobby gevonden waar ik enorm van geniet. Een hobby die ook nog eens geweldig te combineren is met vier van mijn andere hobby’s en één die ik, in goed gezelschap van onze drie musketiers, volop kan delen. Heerlijk ik word al weer blij terwijl ik dit schrijf.

Mijn nieuwe hobby is vogels kijken, ik zou me nog geen vogelaar noemen, maar misschien ééntje in spé of met de mooie ‘i.o.’ erachter. Alhoewel ik betwijfel of het volgen van verschillende vogelaarsgroepen op facebook en het lezen van twee boekjes over de vogels in Nederland echt een opleiding te noemen is. Het maakt in ieder geval mijn tijdlijn op facebook een stuk gezelliger met al die mooie vogelfoto’s. Als ik nu een vogel tegen kom weet ik steeds vaker wat ik nu eigenlijk zie. Ik leer steeds meer soorten onderscheiden en hou de soorten die ik ontmoet bij in mijn vogelboek.

Ik heb vol goede moed een mooie grote (want dat ziet er extra tof uit) verrekijker gekocht die trouw tijdens mijn wandelingen aan de verwarmingsknop hangt in onze woonkamer, omdat ik hem steeds vergeet. Maar desondanks zie ik samen met de drie paar extra kinderogen toch heel veel moois rondvliegen.

Mijn hoogtepunt op dit moment is meneer en mevrouw Gaai. Die eerder bekend stonden als de vlaamse gaai. Bruine vogels, groter dan ik dacht en met een guitig kuifje waarmee hij laat zien hoe zeer hij zich irriteert. Zo’n kuifje wil ik eigenlijk ook wel, krijg je denk ik ineens hele andere gesprekken door. Daarnaast heeft hij een staart met witte strepen en helderblauwe strepen in de vleugels. Ik vind het een prachtige verschijning en kwam ze tegen in een bosje vlakbij ons huis. Eén in de boom en één op de grond. Die op de grond was druk bezig en vloog af en toe even naar zijn maatje in de boom. Ondertussen kon ik ongegeneerd mijn allergrootste hobby uitvoeren, namelijk hem aangapen. Ik hou ervan om te kijken wat er om me heen gebeurt en niet gewoon kijken, maar echt lang tot dat ik nog meer detail zie en gevoel ervaar bij wat ik zie. Ik heb inmiddels geleerd dat mensen daar niet echt van gecharmeerd zijn, van mijn ‘aan-gaap’kwaliteit, maar dieren interesseert dat weinig (tenminste dat denk ik dan). Ik genoot van wat ik zag gebeuren en was een paar minuten volledig in het moment zonder verstorende kritische gedachten of het te veel aan ideeën dat mijn hoofd soms overspoeld.

Een paar dagen later kwam ik ze weer tegen, nu hoog in de boom en vliegend naar een kauw die blijkbaar het irritatieniveau van de gaai had bereikt aan de kuif te zien. Dan voelt het even net alsof ik in verbinding ben met ze, alsof ik nieuwe vrienden heb: Meneer en mevrouw Gaai. Die mij en onze twee viervoeters toelaten in hun leefgebied om te genieten van de natuur, hun aanwezigheid en de zon die door de bomen schijnt.

helaas waren meneer en mevrouw Gaai niet in voor een duidelijke foto, dus daarvoor staat een andere vogel in de schijnwerpers :).

Een gedachte over “Vogelarij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s