Een ……. 2021 gewenst!

Ik zie ze weer voorbij komen de nieuwjaarswensen. Ik merk op dat ik zelf al een tijd lang niet de standaard wens gebruik voor het nieuwe jaar of voor verjaardagswensen. Dat doe ik al sinds ik Guido Weijers, in zijn eerste show oxymoron (2003) hoorde zeggen dat ‘t raar is, dat je iemand een gezond kindje wenst tijdens de zwangerschap, in plaats van een gelukkig. Hij vertolkte treffend dat je misschien beter een heel gelukkig kindje kan krijgen i.p.v. een heel gezond in sommige gevallen. Nu kan ongelukkig voelen natuurlijk een gevolg zijn van psychische ongezondheid, maar dat even daargelaten.

Ik merk dat ik, met mijn lijf, dit jaar ook reageer op gezondheidswensen voor 2021. Na een jaar vol onderzoeken en een startende revalidatie weet ik dat de pijn die ik in mijn spieren voel altijd meer of minder aanwezig zal blijven. Nu weet ik natuurlijk dat ik met chronische pijn niet meteen ongezond ben, maar soms voelt het wel even zo, in het verwerken daarvan. Ja, ik weet dat ik niet echt mag klagen en er vele ergere dingen zijn en dat zal ik dus ook niet blijven doen, maar nu mag het nog wel eventjes van mezelf een beetje klagen, tot ik verder ben met verwerken. Daardoor merk ik nu wel dat het wensen van een gezond nieuw jaar eigenlijk helemaal niet zo passend en soms best pijnlijk kan zijn.

Maar als soms een echt muggenzifter en ACT-Goeroe heb ik ook moeite met de term ‘geluk’. Want wat is dat geluk? Hoe lang duurt dat? Heeft geluk niet ongeluk nodig om het te kunnen ervaren?

In mijn beleving is een jaar wat goed voelt niet hetzelfde als een jaar waarin je continue gelukkig bent, als dat al mogelijk is. In mijn beleving lijkt een jaar wat goed voelt meer een vol schilderij met allerlei emoties en ervaringen. Ervaringen die je laten voelen wat leven is, in al haar mooie en lelijke kleuren bij elkaar. Blijdschap, verdriet, schaamte, kwetsbaarheid, angst, moed, boosheid, lef, rust, onrust, spanning, geluk alles hoort erbij. Iedere ouder zal bevestigen dat opvoeden van kinderen niet alleen maar blijdschap geeft, maar ver uit de meeste vinden de kakofonie aan gevoelens die je ervaart, meer dan de moeite waard. Net zoals dat als je iets wilt bereiken of een waarden wil volgen in je leven, je weet dat dit niet altijd van een leien dakje gaat. En als dat wel zo is, dan is de lol die je ervan hebt achteraf meestal minder vervullend. Dus een gelukkig 2021 zal ik je ook niet snel wensen als ik eerlijk ben.

Maar wat dan wel? Ik wens je eigenlijk heel veel van alles wat. Ik wens je waarden die je kan vervullen, emoties die je durft aan te gaan, ervaringen die je laten voelen dat je leeft. Ik wens je liefde, lef, kracht en moed wanneer je het nodig hebt. Ik wens je enorm veel lol om van te genieten en tranen met tuiten om je daarna misschien opgelucht te voelen. Ik wens je in 2021 een pad dat je voor jezelf kiest met uitdagingen precies voor jou op maat, of te groot en toch haalbaar. Ik wens je dat je van het leven durft te smullen in al haar smaken, geuren en kleuren. Ik wens je bovenal dat je het leven kan zien als één grote speelplaats om op te spelen, juist wanneer je denkt opgegroeid te zijn. Ik wens je wilde haren, als je die mooi vindt. Ik wens je afwisseling wanneer je dat nodig hebt  en rust als je op adem wilt komen. Kortom ik wens je een eigen gekozen waardevol pad in 2021 en alle jaren die er nog mogen volgen.  

Een gedachte over “Een ……. 2021 gewenst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s