Treinreizigers

Ik reis regelmatig met de trein. Pure noodzaak, want ik heb iets te veel ambities en hobby’s, waardoor ik iedere minuut van de dag zo efficiënt mogelijk wil gebruiken, Tenminste dat maak ik mezelf wijs. Met de auto kan ik niets anders doen dan autorijden. Laat ik dat nu niet echt een leuke bezigheid vinden, bovendien ook nog supersaai. Soms verzacht goede muziek gecombineerd met mijn valse gekraai en coole zittende dansmoves de pijn, maar het blijft geen hobby van mij.

Als ik, zoals nu, in de trein zit hoef ik niet op te letten. Ben ik moe? Dan kan ik een hazenslaapje doen. Als ik wil schrijven of werken pak ik mijn laptop. Mijn meest voorkomende bezigheid in de trein is lezen. Met oordopjes, zodat ik niet afgeleid word door het geklets, geëet, gebel van anderen, in de relaxhouding en een goed boek op schoot. Eigenlijk zit ik te weinig in de trein, want mijn stapel ‘nog te lezen’ boeken groeit sneller dan dat ik lees.

In de trein zie je verschillende reizigers. Niet alleen verschillend in kleding, haar- of huidskleur. Ik denk inmiddels redelijk te zien wie reist vanwege het werk, studie of onderweg is naar een uitje. Maar ook dat verschil bedoel ik niet. Ik bedoel verschillen in ‘treingedrag’. Je hebt de ingetogen reiziger die enkel zijn of haar stoel bezet een telefoon, e-reader of boek in de hand, niemand tot last. De uitbundige reiziger die direct het tafeltje voor zich toe-eigent. Daarop worden onderdelen uit een tas uitgestald: Eten, drinken, boeken, tijdschriften, laptops of (als ze niet alleen zijn) spelletjes. Vaak zittend aan het raam met de tas op de stoel ernaast. Ik val zeker weten onder die laatste categorie overigens. Alhoewel ik een voorkeur heb voor het stoeltje wat alleen staat, dan weet ik namelijk zeker dat er niemand naast/tegenover me komt zitten die mijn uitstallingsritueel verstoord.

Vervolgens zie je andere verschillende categorieën reizigers als je, met de trein, een station nadert. Je hebt de wat nerveuze reiziger die zodra de trein enigszins vaart mindert direct opstaat en naar de deuren loopt, om zich daar ergens vast te houden, zodat het evenwicht bewaard kan worden bij alle hobbels van de remmende trein. Vaak is dit dezelfde die zo´n 20x op het knopje van de deur drukt, terwijl de trein nog niet stil staat (waarom in godsnaam? Alsof dat helpt om de deur sneller open te krijgen).
Dan heb je de rustige reiziger die rustig zijn spullen op tijd inpakt en wacht tot de conducteur het station omroept of de trein stilstaat alvorens zich naar de deur te bewegen. Deze drukt, overigens, meestal niet op het knopje van de deur. De nerveuze was hem al voor. Dan heb je de ‘op-het-laatste-moment’-reiziger. Zodra het naderende station omgeroepen wordt, moet de laptop uit, alle spullen opgeborgen, om vervolgens met versnelde pas naar de deur te gaan en uit te stappen op het moment als er al mensen de trein in stappen. Geïrriteerd doordat er nauwelijks ruimte is om de trein uit te komen.

Ja die past wel bij mijn’veel te’ ambitieuze instelling.

5 gedachten over “Treinreizigers

 1. Wat dacht je van ‘de reiziger die dolgraag een praatje met de rest van de coupé wil maken’ en ‘de reiziger met zo’n ontzettend goed boek dat hij/zij vergeet uit te stappen’? De eerste kom ik vaak tegen, de tweede ben ik soms zelf 😉

  Like

 2. Of de reiziger die in slaap is gevallen en daardoor zijn/haar station mist, of die altijd iets vergeet in de trein 😉
  En herkenbaar dat knopje van de deur 😇

  Like

 3. Hoi Lia
  Wat een leuke column weer in de Trein
  heel herkenbaar als ik naar jullie reis
  ik hoor denk ik bij de categorie nerveuze reiziger (maar ik druk geen 20x op de deur knop )
  Groetjes Mama

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s