Er is altijd muziek  

Ik hou van muziek en gelukkig is dat er altijd. In de zang van de vogels, in openbare ruimtes, in het rumoer op straat,  in de speakers van de wachtkamer op het werk, in het geluid van mijn hakken als ik over de stoep loop of gewoon vanzelf in mijn hoofd. Als ik de muziek, die ontstaat uit het geluid om me heen, niet fijn vind óf als die teveel afleidt, dan is er Spotify. Trouw wachtend op mijn telefoon tot ik er behoefte aan heb. Spotify, die bij mij standaard op shuffle staat, weet soms zo passend het juiste liedje op te starten in het juiste moment.  

Vandaag was zo´n juiste keuze. Ik had een heerlijk telefoongesprek met mijn grote zus. Mijn zus waarmee ik ongeveer dezelfde dingen meegemaakt heb. En waarmee ik soms, vaker in het verleden, het totaal oneens was en nu steeds vaker helemaal eens ben. Vlak na het telefoontje kwam ‘Wij zijn wij’ van Guus en Marc Meeuwis (2015 CD ‘Morgen’) op Spotify voorbij. Een heerlijk feel good nummer over de bijzondere band tussen twee broers. Anders hetzelfde, ontstaan uit dezelfde ouders, met dezelfde verhalen in een andere rugzak, trots om er te zijn voor elkaar.   

Nog zo´n perfecte keuze was er toen ik na afloop van onze vakantie in Frankrijk terugreed naar huis. Mijn vrouw en onze drie musketiers sliepen toen we voorbij Parijs waren. Ik reed, nog wakker en alert, verder. Uiteindelijk reed ik de grens over naar België en het eerstvolgende liedje dat Spotify mij gaf is natuurlijk: ‘België’ van Het goede doel (1983 CD ‘België’).  Op zo´n moment kan ik alleen maar ‘glimmen van de lach’ zoals Wim Meyles (1983) dat zo mooi zei.   

Het was sowieso een fijne afsluiter van een leuke vakantie. De reis naar huis vanaf de camping. Ik had de telefoon met Spotify aangesloten op de autoradio. Iedereen sliep, waardoor ik me alleen één voelde met de muziek. Een heerlijk gevoel dat ik vaker krijg als ik alleen in de auto zit of met mijn muziek wandel door het bos. Ik liet me meevoeren met de verschillende sferen die ik voelde in de melodieën. Ik had aandacht voor de teksten die gezongen werden, die me soms enorm raakten. Zelfs nadat ik een liedje al jaren ken hoor, voel of herken ik weer nieuwe dingen.  

Die componenten samen zorgen ervoor dat ik weg droom of filosofeer in mijn gedachten. In een innerlijk gesprek met mijn verstand, vraag ik me oprecht af wat de schrijver dacht tijdens het kiezen van die specifieke woorden voor het lied. Welke betekenis zou hij bedoeld hebben? Mikte hij op een glimlach of een traan? Hoe ervaar ik de betekenis die ik hoor in het lied? Hoe zouden die betekenissen door anderen gehoord of niet gehoord worden? En wat betekent dat dan allemaal? Ik geniet van deze innerlijke gesprekken. Op die momenten in de auto of in het bos ga ik erin op en vergeet ik alles om me heen, momenten die voor mij eeuwig mogen blijven duren.  

Een gedachte over “Er is altijd muziek  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s